Summer of ’19

Zelfverklaarde experten en Klimaatgoeroes reppen zich tot ideologische recuperatie. Alle hens aan dek. Wat doet deze ondraaglijke hitte met ons lichaam, brein en de natuur? De klimaatverandering is tastbaar! Is dit het vagevuur of bevinden we ons al in de hel? Neen, de hel dat zijn de anderen. Ons gestel is enkel bezig met overleven en meer van die pseudowetenschappelijke onzin.

Hitte? Bij 30 graden doen ze in het Midden-Oosten een Nikab aan; lekker weertje. De Olympische spelen, de Tour en het WK voetbal. Stuk voor stuk bovenmenselijke prestaties die zich al jaar en dag afspelen in deze ‘verschroeiende’ hitte. Alsof een zomerbriesje een levensbedreigende soa brengt.

“Hitte? Bij 30 graden doen ze in het Midden-Oosten een Nikab aan; lekker weertje. Alsof een zomerbriesje een levensbedreigende soa brengt”

Natuurlijk valt het leven niet stil bij 30 graden. Ons libido schiet door het hormonendak. De liefde wordt juist méér en intenser bedreven bij een hittegolf. Liefde als gymnastiek aan de rekstok. De zwetende feromonen tieren welig. De rokjes en jurkjes worden met de dag korter. De gladgeschoren benen, met daartussen een verticale glimlach – schreef een Vlaamse reus ooit – lijken geen einde te hebben. En de bikini doet zijn herintrede.

“Ons libido schiet door het hormonendak. De liefde wordt juist méér en intenser bedreven bij een hittegolf. Liefde als gymnastiek aan de rekstok. De rokjes en jurkjes worden met de dag korter. De gladgeschoren benen, met daartussen een verticale glimlach lijken geen einde te hebben. En de bikini doet zijn herintrede.”

Wij lijden collectief aan obsessief compulsieve weerdwangneuroses. Als er drie vlokken sneeuw zijn gevallen is het openbaar leven ontwricht. Iedereen moet thuiswerken, ja zelfs de treinconducteurs en trams krijgen dan een dagje verlof zonder dat ze daarvoor hoeven te staken. De burger moet zich het zout uit de mond sparen want er dreigt schaarste.

Als de hitte zich aandient zijn we slachtoffer van een noodtoestand en worden onze rechten geschonden. Het besproeien van ons gemillimeterd gras, het vullen van ons zwembad, het wassen van onze sportwagen cabriolet. Strafbaar. Een boete is een belasting voor een fout en een belasting is nu eenmaal een boete voor succes.

“Een boete is een belasting voor een fout en een belasting is nu eenmaal een boete voor succes”

Het (al)weergezeik is een abstract expressionistisch schilderij met een vleugje surrealisme zoals alleen België kenmerkt en weergeeft hoe onbenullig ons bestaan is. Niets deugt, leve het volk. Hittegolven in dit noordelijke land bestaan niet. Ze zijn
de fantoompijnen van een over het paard getilde bourgeoisie.

“Niets deugt, leve het volk. Hittegolven in dit noordelijke land bestaan niet. Ze zijn de fantoompijnen van een over het paard getilde bourgeoisie”

‘Je kunt alle bloemen plukken, maar de lente houd je niet tegen’, schreef Pablo Neruda. Ik doe alvast mijn regendans op mijn stadsterras. Leve de zomer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s